sprawa związana z prądem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

sprawa związana z prądem

Skfarek, no własnie tak mi sie wydaje że profil 50 nie powinien być jeszcze taki starszny ( ja mam przecież 55 w O II i jest o.k. ) ale wiesz jak kobiety jeżdżą - choć ja juz moją zonę prawie nauczyłem wracać uwagę na stan drogi, a nie tylko na inne auta na drodze.
    Mnie również ciągnie w stronę 16" bo po prostu Clio II pięknie na nich wygląda
    Cena opon 16" na pewno beędzie wyższa, ale nie aż tak dużo. Dodatkowo przy przebiegach jakie robi moja żona, a jest to rocznie jakieś 5 tyś km, to takie opony powinny jej starczyć na baaaaardzo długo
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

sprawa związana z prądem

cześć , kładę właśnie kostkę i postanowiłem zamontować również pare punktów świetlnych.
    chodzi o takie coś : http://allegro.pl/item1123685376_now...a_brukowa.html
    kostke już mam , kabel i zasilacz również . podłączyłem na próbę jedną kostkę do zasilacza i wydaje mi się ze świeci jednak dość mocno jak na mój gust .
    pytanie brzmi -- czy jak podłaczę resztę kostek to wtedy moc światła bedzie systematycznie spadała w raz z ilością tych kostek :?: czy ewentualnie mogę zamontować do tego jakiś potencjometr którym mógłbym sobie regulować moc światła , jeżeli tak to czy po zasilaczu czy przed :?:
    proszę o pomoc , na pewno się ktoś zna bo dla mnie prąd to :roll: ... .
    proszę ewentualnych wiedzących co nieco w tym temacie o dokładne wytłumaczenie i napisanie co trzeba kupić , tak jak krowie na miedzy...
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• xekon
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 742

natężenie swiatła nie powinno spaść po podłączeniu większej liczby kostek bo one są łączone równolegle - czyli teoretycznie stałe napięcie na wszystkich kostkach (oczywiście jak bardziej obciążysz zasilacz, czyli podłączysz wiecej kostek i pociągną wiecej produ to napięcie może usiąść troche ale to nie jest efekt zamierzony tylko wynikający z słabego wykonania zasialacza)

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

leszekmw trzeba by sprawdzić jak zbudowana jest taka kostka tzn. czy są tam tylko diody i rezystory ograniczające, czy jest tam przetwornica DC/DC która w pewnym zakresie napięć zasilających ( np. 8 - 14 V ) ustala stałe napięcie wyjściowe co zapewnia też stały ustalony przez producenta prąd zasilający LED-y.
        Biorąc jednak pod uwagę informację producenta, że napięcie zasilające, nie może absolutnie przekroczyć 12,5 V podejrzewam, że w kostce są tylko LED-y i rezystory ograniczające ( diody są połączone albo po dwie albo po trzy szeregowo z rezystorem ). To akurat dobra informacja dla Ciebie, bo do regulacji jasności świecenia wystarczy zmniejszenie napięcia zasilającego ( o ile to trzeba sprawdzić eksperymentalnie; zależy to m. in. od konfiguracji połączeń led w każdej kostce, czyli czy są łączone szeregowo po 2 czy po 3 szt. a także od koloru diód ).
        Producent podaje moc 0,45W na kostkę co przy 12V daje ok. 38mA ( 0,038 A ) więc tak naprawdę możesz na próbę zasilić jedną kostkę nawet z baterii "paluszków" połączonych szeregowo. Przy 4 szt, będziesz miał 6V i przy takim napięciu diody pewnie nie zaświecą, ale dokładaj po jednej baterii ( 7,5V , 9V, 10,5V, 12V ) i sprawdzaj jak jest z jasnością "kostki". Jeśli dokładanie kolejnych baterii powoduje wyraźny wzrost jasności świecenia to masz 100% pewność, że w kostkach są tylko LED-y i rezystory.
        Nie wiem ile masz tych "kostek" do zasilenia, ale zakładając, że każda "bierze" te 40mA to po przeliczeniu ( szt x 40mA ) będziesz wiedział jaką wydolność zasilacza potrzebujesz. Dodatkowo jeśli odpowiada Ci "jasność" uzyskana przy iluś tam bateriach ( wielokrotność 1,5 V ) to możesz kupić na alledrogo np. TAKI zasilacz, wybrać odpowiednie napięcie i gotowe. Jak chcesz coś bardziej wymyślnego ( np. pływające, lub przygasające wszystkie lub poszczególne "kostki" to trzeba by zrobić jakiś mały prosty układzik elektroniczny ).

Tak czy siak moja rada: Nie łącz ze se sobą poszczególnych kostek bezpośrednio ( czyli kabelek od jednej do drugiej itd ) tylko od każdej pociągnij oddzielny przewód ( przy 12V i 0,05 A wystarczy byle jaki najcieńszy przewód ) w jedno zbiorcze miejsce, gdzie będzie znajdował się zasilacz lub w przyszłości jakiś sterownik. Pozwoli to też w razie jakiś problemów ( zwarcie ) na łatwe wyeliminowanie wadliwej kostki z układu zasilania.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

no ale one chyba nie sa połączone bezpośrednio ?

a takie cóś kiedyś było przy włącznikach do światła , takie potencjometry czy coś takiego , co dawało regulację natężenia światła... :?
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez leszekmw
            no ale one chyba nie sa połączone bezpośrednio ?

a takie cóś kiedyś było przy włącznikach do światła , takie potencjometry czy coś takiego , co dawało regulację natężenia światła... :?
            Bezpośrednio nie, ale do zbiorczego przewodu, więc w razie jakiś modyfikacji/problemów trudniej coś pokombinować ( niż jak masz oddzielne przewody do każdego ).

A co do ściemniaczy we włącznikach to one chodziły na napięciu zmiennym więc tu sie nie nadadzą. U Ciebie albo regulacja napięcia, albo tzw. PWM ( coś jak regulacja podświetlenia deski rozdzielczej w OII ) ale wtedy przy małej jasności może pojawić się takie "drżenie" światła widzialne szczególnie przy ruchu oczami/głową.

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

kowal 2002, to możesz coś doradzić tek już docelowo :?: może potrafisz takie coś zrobić :?:
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

leszekmw, podstawowe pytanie ile masz tych kostek do zasilenia?

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

13 ewentualnie 14.
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

13 ewentualnie 14.
                    Czyli potrzebujesz zasilacza regulowanego min. 12V 700mA; zakładając jakiś zapas mocy powiedzmy 12V 1A. Coś popatrzę...

BTW.

Sprawdzałeś jak jest z tym świeceniem przy niższym napięciu np. 9V ? Jak nie masz możliwości sprawdzenia i możesz chwilę poczekać to w poniedziałek będę już w robocie po urlopie. Podeślesz mi do firmy jedną kostkę i myślę, że do końca tygodnia odeślę Ci ją razem z zasilaczem.

Jak Ci się spieszy ( np. musisz już to ułożyć na podjeździe ) to tylko sprawdź tymi bateriami czy faktycznie jest różnica w świeceniu w zależności od napięcia, żeby było wiadomo, że taki regulowany zasilacz zadziała... Wtedy wyślę Ci sam zasilacz i sprawdzisz jak to działa już u siebie...

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

kowal 2002, więc tak , zasilacz w razie czego już mam , był dołączony do zestawu . kostkę zaczynają układać dzisiaj , ale to niema chyba większego znaczenia ponieważ i tak i tak ułożę tę świecące kostki a zasilacz będzie zainstalowany w garażu więc będzie można go podłączyć bez problemu chyba. planuje podłączyć jeszcze czujnik zmierzchowy . tak sobie pomyślałem że panowie mi ułożą kostkę , podłaczę ja pod zasilacz który mam i zobaczymy jak to bedzie wyglądało . jak bedzie coś nie halo to wtedy zgłosze się do Ciebie i będziemy działać.
                      jeżeli Ci się to przyda to mogę zadzwonić do producenta i spytac o typ podłączenia tych diod w kostce , tylko napisz mi co mam pytać.
                      baterii nie podłączałem , naprawde późno wracam z pracy a i tak jak powiedziałem kostkę zaczynają dzisiaj.
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

proponuje miedzy punktami świetlnymi położyc jakiś peszelek, rura HDP odpowiedniej grubości zawsze jak jakaś awaria łatwiej kabelki wymienić itd. oczywiście jak położysz rurki to razem z pilotem lub już z wciągniętymi kablami.
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

[... tak sobie pomyślałem że panowie mi ułożą kostkę , podłaczę ja pod zasilacz który mam i zobaczymy jak to bedzie wyglądało . jak bedzie coś nie halo to wtedy zgłosze się do Ciebie i będziemy działać...
                          OK. To jak już podłączysz to daj znać jak jest...

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

Jarek ty mózgu ty ;P zawsze masz racje :szeroki_usmiech :P

Komentarz

Pracuję...